Friday, March 4, 2011

Tip Ideal Untuk Kek & Biskut

  1. Pilih bahan-bahan yang berkualiti supaya biskut dan kek yang dihasilkan memuaskan hati.
  2. Timbang bahan-bahan mengikut resepi. Jangan mencampurkan bahan-bahan mengikut gerak hati. Bimbang kek dan biskut tidak menjadi.
  3. Untuk bahan-bahan yang disimpan di dalam peti sejuk seperti mentega dan telur, keluarkan terlebih dahulu bahan-bahan itu sebelum digunakan hingga suhunya mencapai suhu bilik.
  4. Gunakan ketuhar ketika suhunya sudah mencapai suhu yang diinginkan.
  5. Untuk mendapatkan kek dan biskut yang baik, gunakan tepung gandum yang bermutu tinggi. Untuk kek gunakan tepung gandum berprotein sederhana manakala untuk biskut gunakan tepung gandum berprotein rendah. Ayak terlebih dahulu tepung sebelum digunakan.
  6. Sapukan loyang pembakar dengan mentega dan tabur dengan tepung jagung bagi memudahkan biskut dan kek dikeluarkan dari loyang.
  7. Biarkan kek dan biskut sehingga dingin kemudian baru keluarkan dari loyangnya agar kek dan biskut tidak hancur. Ketika menghias kek, pastikan kek dan biskut dalam keadaan sejuk.

No comments:

Post a Comment