Monday, March 14, 2011

Rendang Tok

BAHAN-BAHAN:
  • 1 kg daging
  • 100 gram bawang merah - dihiris
  • 80 gram bawang putih- dihiris
  • 80 gram halia - dimayang
  • 1/2 biji isi kelapa - dihiris 5 sm
  • 60 ml pati santan
  • 300 gram kerisik kelapa
  • 5 gram gula melaka
  • Garam secukup rasa
  • 15 gram serbuk ketumbar - dikisar
  • 15 gram serbuk cili - dikisar
  • 10 gram jintan putih - dikisar
  • 10 gram jintan manis - dikisar
  • 20 gram serbuk kari daging - dikisar
  • 5 gram lada hitam - dikisar
  • 10 biji buah pelaga - dikisar
  • 5 sm kulit kayu manis - dikisar
  • 5 kuntum bunga cengkih - dikisar
CARA MEMBUATNYA:
  1. Gaul rata semua bahan kecuali daging, garam dan gula melaka.
  2. Selepas rata barulah dimasukkan daging. Perap selama dua hingga empat jam.
  3. Masukkan ke dalam periuk dan didihkan perlahan-lahan.
  4. Reneh selama tiga jam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering.
  5. Masukkan gula melaka dan garam. Kacau lagi hingga rata.

No comments:

Post a Comment