Rendang Tok
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg daging
- 100 gram bawang merah - dihiris
- 80 gram bawang putih- dihiris
- 80 gram halia - dimayang
- 1/2 biji isi kelapa - dihiris 5 sm
- 60 ml pati santan
- 300 gram kerisik kelapa
- 5 gram gula melaka
- Garam secukup rasa
- 15 gram serbuk ketumbar - dikisar
- 15 gram serbuk cili - dikisar
- 10 gram jintan putih - dikisar
- 10 gram jintan manis - dikisar
- 20 gram serbuk kari daging - dikisar
- 5 gram lada hitam - dikisar
- 10 biji buah pelaga - dikisar
- 5 sm kulit kayu manis - dikisar
- 5 kuntum bunga cengkih - dikisar
CARA MEMBUATNYA:
- Gaul rata semua bahan kecuali daging, garam dan gula melaka.
- Selepas rata barulah dimasukkan daging. Perap selama dua hingga empat jam.
- Masukkan ke dalam periuk dan didihkan perlahan-lahan.
- Reneh selama tiga jam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering.
- Masukkan gula melaka dan garam. Kacau lagi hingga rata.
No comments:
Post a Comment